Kakve veze stvari imaju sa tim...

Moderna psihologija, drevna filozofija, Istok kao i Zapad, alternativne kao i naučne metode svedoče o celovitost našeg bića, naša psiha i telo su povezani i direktno utiču jedno na drugo. Mnoge terapeutske metode tretiraju telo isto kao i psihološke uzroke poremećaja.

Ipak mnogo redje razmišljamo da lična celovitost podrazumeva i širu povezanost, sa našim okruženjem. Sociolozi i psiholozi bi odmah uzviknuli: društveno okruženje, porodica, zajednica, država.

Ali ono o čemu mnogo redje razmišljamo je veza između nas i našeg ličnog prostora.

Ona je podjednako živa kao i veza izmedju emotivnog stresa i napetosti u telu, šta više potpuno se uklapa u celovitu sliku.

Naš životni prostor je ona karika koja podržava našu vitalnost i životnu radost. Ukoliko je zanemaren onda zagušuje i zarobljava naš potencijal.

Ako zamislimo naš životni prostor kao uvećanu mapu naših mentalnih i emotivnih procesa, možemo da uporedimo potpuno analogno kao i sa telom. Ukoliko smo u nemogućnosti da se iznesemo sa negativnim emocijama, u tom slučaju se naši urodjeni psihološki mehanizmi aktiviraju i traže pogodno “mesto” u podsvesti i odgovarajuću fijoku u telu, npr. negativna emocija besa će prvenstveno uticati na jetru i žuč ukoliko nije kanalisana. Sličan mehanizam se preslikava i kroz odnos sa prostorom i stvarima oko nas.

Svaka stara civilizacija je imala znanja o harmoničnom uredjenju prostora, Feng Shui, Vastu Shastra itd. Veoma ozbiljno se pristupalo planiranju, izgradnji, uglovima i proračunima. U naše moderno vreme od silnog tehnološkog napretka gradovi su natrpani betonskim kockicama, koji se redjaju u vis. Medjutim to nije tema ovog teksta, takođe ovde neće biti reči o metodama pozicioniranja, sever - jug, negativnim spoljnim uticajima elemenata, kompleksnim teorijama i sl.

Ovde je reč o povezivanju i uredjenju našeg ličnog prostora gde god da se on nalazio i u kakvim god uslovima da živimo.

Osnovni koncept je sličan u svakom sistemu, čistoća, urednost i protočnost.

Sad probajte da osetite vašu vezu sa vašim životnim prostorom i veoma praktično pristupite. Kada razmislimo o osnovama zdravlja protočnost je ključni faktor vitalnosti. Svaka stagnacija, oslabljen protok fluida, chi-ja u organizmu vodi ka neuravnoteženom funkcionisanju i bolesti. Tako i lečenje prostora podrazumeva oslobađanje od stvari koje zagušuju protok i nepotrebno zauzimaju mesto.

Da li ste se pitali koliko nepotrebnih stvari čuvate u vašim ormarima, policama, ostavama, uglovima, ispod kreveta itd. Šta se krije u onim mračni ostavama u koje niste pogledali godinama? Većina ljudi se iznenadi tek kada krenu u selidbu, i shvate da su godinama čuvali stvari koje nikada nisu, niti će koristiti… i onda ih iznesu ispred kontejnera.

Ako razmislimo o analogiji uma, tela i prostora shvatićemo da stvari koje čuvamo predstavljaju vezu sa našom podsvešću, sa našom prošlošću, uspomenama i sl. Ali kada lepu uspomenu iz prošlosti zarobimo u sadašnjem prostoru, onda ta lepa uspomena zauzima mesto budućim lepim uspomenama i vremenom postaje teret. Da li je prošla uspomena vrednija od ispunjene sadašnosti? Na kraju krajeva u našoj memoriji su zapisane sve naše uspomene, a gomile predmeta neće ni malo olakšati pristuptom sećanju.

Sad malo bolje pogledajte taj vaš stan, kuću, sobu. Da li je uredno? Hm… Da li su svi ti viškovi svuda naokolo,... ili su samo veoma uredno spakovani i čekaju vreme da se ispakiraju pored kontejnera? Hoćete li im pomoći da potraže svoju sreću kod novih vlasnika?

Jer samo stvari koje imaju svrhu i upotrebu stvaraju sreću, dok ove ostale tugaljivo čame…

Ukoliko osećate neku telesnu tegobu, bolove, ukočenost, bilo kakav disbalans, pitajte se intuitivno koji deo vašeg životnog prostora predstavlja taj deo tela, organ i sl. Kad pogledate taj prostor pitajte se, šta ovde nije uredu, šta mogu da uradim da popravim to.

Prvi korak je detaljno čišćenje, izbacivanje starih, nepotrebnih stvari- poseban akcenat na pokvarene i polomljene predmete

Drugi korak je preuredjenje prostora, novi razmeštaj koji otvara protok i oslobadja životnu energiju, vitalnost.

Treći korak pronalaženje mesta za svaku stvar koju zadržavamo.

Da li ste spremni da unesete veliku količinu promene u vaš život, oslobodite se stotine kilograma stvari koje ste nosili kroz život?

Ali kako da pored tolike količine stvari odredite šta vam zaista treba, šta po svaku cenu treba da bacite a šta da ipak zadržite?

Jednostavnost je ključ svega, a ako vas nešto čini srećnim i zadovoljnim to je onda jednostavno ispravno. Kad uzmete stvar oko koje imate dilemu u ruke, i pitate se da li vas ona čini srećnim, da li se dobro osećate uz nju i odgovor je- Da, onda je zadržavate. U suprotnom se pozdravite sa njom. Ovako ćete uvek biti okruženi stvarima koje vam čine da se osećate dobro.

U gradskim uslovima je mnogo lakše osloboditi se viška stvari, a i pravi više smisla s obzirom na veliko ograničenje u prostoru. Dok u selu ima mnogo više mesta, mnogo više poslova u i oko kuće i veoma je lako ući u zamku- trebaće za nešto. Ukoliko nešto niste uzeli u ruke duže od dve godine, najverovatnije nećete nikad više. To pogotovo važi za odeću.

Za više informacija o pročišćenju prostora preporučujemo knjigu Marie Kondo- Magija pospremanja koja će vam promeniti život.

A ukoliko vam je potrebna lična pomoć u detaljnom pročišćenju vašeg prostora kontaktirajte nas, imamo čoveka za vas!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square