Boravak u našem eko centru

Rtanjski centar je mesto kultivisanja ekoloških i samoodrživih ideja, promocija života u prirodi i u skladu sa njom, zdravog života u svakodnevnom životu.

Rtanjski centar nije klasičan ugostiteljski objekat, a ni restoran i sl. već ekološki edukativni centar gde se razmenjuju znanja, iskustva i energije. Ovde svi zajednički učestvujemo u održavanju i aktivnostima 

Ovde je mesto konekcije sa prirodom planine Rtanj, a diskonekcije sa mrežama, wifi-jem, facebook, instagramom, ekranima i sl.

Na imanju ima limitiranog dometa, i moguće je komunicirati mobilnim telefonom ali u kućama od blata je veoma slab domet.

Ekološka svest

Odnos prema prirodi i okolini je refleksija odnosa prema nama samima.

U našem centru brinemo o pravilnoj upotrebi resursa- vode, zelenog otpada i sl.

Voda na imanju je bunarska, pitka i sprovedena je hidroforom u kuće. Upotrebljavamo je sa velikom pažnjom na količinu pri tuširanju, pranju sudova i sl.  što očekujemo i od naših gostiju.  

Smeštaj u kućama od prirodnih materijala

Smeštaj za goste na našem imanju je u tradicionalnoj kući Istočne Srbije, izgradjenoj od kamena, gline i drveta a prilagodjena modernim uslovima.

Kuća od prirodnih materijala je udobna, zdrava- ne toksična, diše, ima sposobnost termoregulacije- zimi greje, leti hladi.

U kući su dve spavaće sobe, kuhinja i kupatilo sa kompostnim toaletom. Ukupni kapacitet je 8 osoba. 

Na imanju imamo dva kupatila sa toaletom, dva spoljna toaleta i spoljni tuš.

Kuce
Kuce
press to zoom
Soba za goste
Soba za goste
press to zoom
Soba za goste
Soba za goste
press to zoom
Soba za goste
Soba za goste
press to zoom
Soba za goste
Soba za goste
press to zoom
Kupatilo 1
Kupatilo 1
press to zoom
Kupatilo 2
Kupatilo 2
press to zoom

Kompostni toalet

Dok su fekalne vode medju najvećim zagadjivačima okoline u gradovima, u našem centru primenjujemo suve kompostne toalete koji ne zagadjuju podzemne vode (bunare sa pijaćom vodom), podstiču ekološku svest i pravilnim upravljanjem pretvaraju fekalije u djubrivo.

 

Alternativni smeštaj

Smeštaj je moguć i na strunjačama u sali, kao i u šatorima na livadi. A uskoro je u pripremi i smeštaj u kućici na drvetu, ali to će biti- de lux.

Hrana i obroci

Za obroke uglavnom spremamo domaću hranu bez mesa (ali nam nisu strani ni roštilji i ostali mesni kotlići). 

Povrće je iz naše bašte i komšiluka koliko je to moguće. Beremo samoniklo bilje u sezoni, jer je nutritivno najbogatija hrana.

Zaboravite na industrijske grickalice, priroda daje mnogo ukusnije i zdravije.

Kuvamo neponovljiva jela sa ljubavlju, bez recepta.

Imamo dva obroka - kasni doručak i kasni ručak!