Boravak u našem eko centru

Rtanjski centar je mesto kultivisanja ekoloških i samoodrživih ideja, promocija života u prirodi i u skladu sa njom, zdravog života u svakodnevnom životu.

Rtanjski centar nije klasičan ugostiteljski objekat, a ni restoran i sl. već ekološki edukativni centar gde se razmenjuju znanja, iskustva i energije. Ovde svi zajednički učestvujemo u održavanju i aktivnostima 

Ovde je mesto konekcije sa prirodom planine Rtanj, a diskonekcije sa mrežama, wifi-jem, facebook, instagramom, ekranima i sl.

Na imanju ima limitiranog dometa, i moguće je komunicirati mobilnim telefonom ali u kućama od blata je veoma slab domet.

Ekološka svest

Odnos prema prirodi i okolini je refleksija odnosa prema nama samima.

U našem centru brinemo o pravilnoj upotrebi resursa- vode, zelenog otpada i sl.

Voda na imanju je bunarska, pitka i sprovedena je hidroforom u kuće. Upotrebljavamo je sa velikom pažnjom na količinu pri tuširanju, pranju sudova i sl.  što očekujemo i od naših gostiju.  

Smeštaj u kućama od prirodnih materijala

Smeštaj za goste na našem imanju je u tradicionalnoj kući Istočne Srbije, izgradjenoj od kamena, gline i drveta a prilagodjena modernim uslovima.

Kuća od prirodnih materijala je udobna, zdrava- ne toksična, diše, ima sposobnost termoregulacije- zimi greje, leti hladi.

U kući su dve spavaće sobe, kuhinja i kupatilo sa kompostnim toaletom. Ukupni kapacitet je 8 osoba. 

Na imanju imamo dva kupatila sa toaletom, dva spoljna toaleta i spoljni tuš.

Kuce
Kuce
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Soba za goste
Kupatilo 1
Kupatilo 1
Kupatilo 2
Kupatilo 2

Kompostni toalet

Dok su fekalne vode medju najvećim zagadjivačima okoline u gradovima, u našem centru primenjujemo suve kompostne toalete koji ne zagadjuju podzemne vode (bunare sa pijaćom vodom), podstiču ekološku svest i pravilnim upravljanjem pretvaraju fekalije u djubrivo.

 

Alternativni smeštaj

Smeštaj je moguć i na strunjačama u sali, kao i u šatorima na livadi. A uskoro je u pripremi i smeštaj u kućici na drvetu, ali to će biti- de lux.

Hrana i obroci

Za obroke uglavnom spremamo domaću hranu bez mesa (ali nam nisu strani ni roštilji i ostali mesni kotlići). 

Povrće je iz naše bašte i komšiluka koliko je to moguće. Beremo samoniklo bilje u sezoni, jer je nutritivno najbogatija hrana.

Zaboravite na industrijske grickalice, priroda daje mnogo ukusnije i zdravije.

Kuvamo neponovljiva jela sa ljubavlju, bez recepta.

Imamo dva obroka - kasni doručak i kasni ručak!